Dołącz do naszego grona

* indicates required
Close

NaszaSylwetka.pl Dieta E – konserwanty w naszym jedzeniu

E – konserwanty w naszym jedzeniu

Marzec 7th, 2012, 05:03:33 KrzysztofJa na Google+

konserwanty W Polsce wolno stosować około 300 dodatków chemicznych, każdej 
 przyporządkowany jest trzy cyfrowy kod poprzedzony literą E, który 
 znajduje się prawie na każdym produkcie. Znajdują się w nabiale, 
napojach, słodyczach, pieczywie oraz wędlinach wymienię kilkanaście 
 tych, których należy unikać jeśli zobaczymy je na opakowaniu.

 E – 102(tartrazyna, żółcień spożywcza 5) Stosowana do galaretek, wyrobów
cukierniczych, napojów, zupek, warzyw konserwowych, dżemów, musztard.
Wywołuje alergie, nadpobudliwość, bezsenność, trudności z koncentracją,
bóle głowy, zapalenie skóry.

 E -127(erytrozyna) Znajduje się w wiśniach koktajlowych, owocach
kandyzowanych. Nadmiar może hamować wzrost, zakłócać działanie tarczycy.

E – 142(zieleń brylantowa) Stosowana jest do galaretek, groszku
konserwowego, sernika w proszku. Nadmiar może powodować bezsenność,
wysypkę, astmę, nadpobudliwość.

 E- 150b ,E-150c, E-150d(sztuczny karmel- tylko E -150a jest naturalny)
Stosuje się go do barwienia coli, pieczywa, lodów, czekolad, dżemów,
jogurtów,, słodyczach. Nadmiar powoduje zaburzenia jelitowe,
nadpobudliwość.

 E- 202(sorbinian potasu)Pojawia się w serach i margarynach. Wywołuje
reakcje alergiczne.

  E – 220(kwas benzoesowy)Stosuje się go po to, by zapobiec rozwojowi
bakterii i grzybów. Jest wykorzystywany także jako aromat do ciast, gumy
do żucia, soków, margaryny. W nadmiarze wywołuje reakcje alergiczne
skóry i układu oddechowego, działa toksycznie na układ nerwowy, niszczy
witaminę b12- bardzo ważną.

 E – 330(kwas cytrynowy)Podobnie jak E – 249- 252(azotyny i azotany sody
i potasu) są podejrzewane o działanie rakotwórcze. E- 330 może wywoływać
miejscowe podrażnienia oraz próchnicę zębów.

E – 333(cytrynian wapnia)Występuje w napojach mlecznych, makaronach,
wędlinach, koncentratach pomidorowych, zabielaczach do kawy. Nadmiar
wywołuje zaburzenia żołądka, a nawet owrzodzenia jelit.

E- 402(alginian potasu) Obecny jest w chipsach, snackach, sosach
– instant, lodach, wyrobach cukierniczych, napojach bezalkoholowych,
preparatach odchudzających, śmietance w proszku. Jego nadmiar zaburza
przyswajanie żelaza.

 E – 407(karagan)Znaleźć można go w mleku skondensowanym, kakao,
napojach, w dżemach i deserach o zmniejszonej zawartości cukru oraz
mieszankach masła i tłuszczów roślinnych. W nadmiarze powoduje wzdęcia.

E – 412(guma guar)Pojawia się w sałatkach, majonezach, lodach, zupach.
Wywołuje zaburzenia jelitowe.

 E- 450, E – 451(trifosforan sodu i potasu) i E – 
– 452(polifosforan)Pojawia się w kiełbasach, serkach topionych, pastach
rybnych, deserach mlecznych, koncentratach obiadowych, i dodatkach do
potraw, wędzonkach wieprzowych. Wywołuje zaburzenia w gospodarce
wapniowej.
E – 621(glutaminian sodu)Szeroko stosowany tzw. polepszacz smaku. Jest
to dodatek bardzo kontrowersyjny. Z całą pewnością sprzyja otyłości.
Nadmiar tej substancji może przyczynić się do pogorszenia wzroku.
Wywołuje także bóle głowy, ucisk w skroniach i sztywnienie karku.

 E – 320 i E – 321 Podnoszą pozom cholesterolu, wywołuje bóle żołądka,
astmę, wysypki.
E – 310- 312Wywołuje astmę, i bóle żołądka. Nie wolno podawać ich
dzieciom.

E – 221- 227 Wywołuje zaburzenia w układzie pokarmowym.

 I tak więc warto znać kilka nazw szkodliwych substancji i unikać  żywności silnie przetworzonej. Dobrze jednak pamiętać, że większość    z E-   
 dodatków spożywana w małych ilościach jest nieszkodliwa. Najlepszym 
 wyjściem jest zachowanie umiaru w jedzeniu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

E – konserwanty w naszym jedzeniu, 10.0 out of 10 based on 2 ratings


Dodaj Komentarz


Ile wody powinniśmy spożywać każdego dnia?

watterOgólnie rzecz biorąc, ludzie powinni spożywać około 2 do 3 litrów płynów dziennie. Uzależnione jest to od stanu zdrowia, nawyków ćwiczeń i otoczenia. Codzienne zajęcia mogą również zwiększyć te potrzeby. Na przykład zapotrzebowanie na wodę zwiększa się podczas lotu lub w czasie intensywnych ćwiczeń.

Szybka budowa rzeźby!

watterNa pozór wydawać by się mogło że jest to niemożliwe, jednak wiele aktorów dokonuje tego w zaledwie kilka miesięcy. Sęk tkwi w proporcjach. Brzuszek, barki, ramiona, klatka piersiowa, łydki, uda ... To te wizualne mięśnie stanowią zaledwie 20 procent całej masy mięśniowej. Jednak ten podzbiór stanowi 80 procent naszych postrzeganych mięśni. Rozwinięte prawidłowo sprawiają pozór wspaniałej rzeźby.