E – konserwanty w naszym jedzeniu


konserwanty W Polsce wolno stosować około 300 dodatków chemicznych, każdej 
 przyporządkowany jest trzy cyfrowy kod poprzedzony literą E, który 
 znajduje się prawie na każdym produkcie. Znajdują się w nabiale, 
napojach, słodyczach, pieczywie oraz wędlinach wymienię kilkanaście 
 tych, których należy unikać jeśli zobaczymy je na opakowaniu.

 E – 102(tartrazyna, żółcień spożywcza 5) Stosowana do galaretek, wyrobów
cukierniczych, napojów, zupek, warzyw konserwowych, dżemów, musztard.
Wywołuje alergie, nadpobudliwość, bezsenność, trudności z koncentracją,
bóle głowy, zapalenie skóry.

 E -127(erytrozyna) Znajduje się w wiśniach koktajlowych, owocach
kandyzowanych. Nadmiar może hamować wzrost, zakłócać działanie tarczycy.

E – 142(zieleń brylantowa) Stosowana jest do galaretek, groszku
konserwowego, sernika w proszku. Nadmiar może powodować bezsenność,
wysypkę, astmę, nadpobudliwość.

 E- 150b ,E-150c, E-150d(sztuczny karmel- tylko E -150a jest naturalny)
Stosuje się go do barwienia coli, pieczywa, lodów, czekolad, dżemów,
jogurtów,, słodyczach. Nadmiar powoduje zaburzenia jelitowe,
nadpobudliwość.

 E- 202(sorbinian potasu)Pojawia się w serach i margarynach. Wywołuje
reakcje alergiczne.

  E – 220(kwas benzoesowy)Stosuje się go po to, by zapobiec rozwojowi
bakterii i grzybów. Jest wykorzystywany także jako aromat do ciast, gumy
do żucia, soków, margaryny. W nadmiarze wywołuje reakcje alergiczne
skóry i układu oddechowego, działa toksycznie na układ nerwowy, niszczy
witaminę b12- bardzo ważną.

 E – 330(kwas cytrynowy)Podobnie jak E – 249- 252(azotyny i azotany sody
i potasu) są podejrzewane o działanie rakotwórcze. E- 330 może wywoływać
miejscowe podrażnienia oraz próchnicę zębów.

E – 333(cytrynian wapnia)Występuje w napojach mlecznych, makaronach,
wędlinach, koncentratach pomidorowych, zabielaczach do kawy. Nadmiar
wywołuje zaburzenia żołądka, a nawet owrzodzenia jelit.

E- 402(alginian potasu) Obecny jest w chipsach, snackach, sosach
– instant, lodach, wyrobach cukierniczych, napojach bezalkoholowych,
preparatach odchudzających, śmietance w proszku. Jego nadmiar zaburza
przyswajanie żelaza.

 E – 407(karagan)Znaleźć można go w mleku skondensowanym, kakao,
napojach, w dżemach i deserach o zmniejszonej zawartości cukru oraz
mieszankach masła i tłuszczów roślinnych. W nadmiarze powoduje wzdęcia.

E – 412(guma guar)Pojawia się w sałatkach, majonezach, lodach, zupach.
Wywołuje zaburzenia jelitowe.

 E- 450, E – 451(trifosforan sodu i potasu) i E – 
– 452(polifosforan)Pojawia się w kiełbasach, serkach topionych, pastach
rybnych, deserach mlecznych, koncentratach obiadowych, i dodatkach do
potraw, wędzonkach wieprzowych. Wywołuje zaburzenia w gospodarce
wapniowej.
E – 621(glutaminian sodu)Szeroko stosowany tzw. polepszacz smaku. Jest
to dodatek bardzo kontrowersyjny. Z całą pewnością sprzyja otyłości.
Nadmiar tej substancji może przyczynić się do pogorszenia wzroku.
Wywołuje także bóle głowy, ucisk w skroniach i sztywnienie karku.

 E – 320 i E – 321 Podnoszą pozom cholesterolu, wywołuje bóle żołądka,
astmę, wysypki.
E – 310- 312Wywołuje astmę, i bóle żołądka. Nie wolno podawać ich
dzieciom.

E – 221- 227 Wywołuje zaburzenia w układzie pokarmowym.

 I tak więc warto znać kilka nazw szkodliwych substancji i unikać  żywności silnie przetworzonej. Dobrze jednak pamiętać, że większość    z E-   
 dodatków spożywana w małych ilościach jest nieszkodliwa. Najlepszym 
 wyjściem jest zachowanie umiaru w jedzeniu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
E - konserwanty w naszym jedzeniu, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *