Enzymy – jakie znaczenie w diecie? mało kto zastanawia się nad tym !


MetabolizmWiekszość z nas spożywa posiłki w pośpiechu . Nie jest to dobre rozwiazanie, gdyż:

  •  w jamie ustnej podczas dłuższego przeżówania pokarmu w ślinie znajduje się enzym –  ptialina – amylaza  ślinowa – trawi wielocukry, sacharozę, skrobię i inne węglowodany,
  •  w żołądku natomiast działa – podpuszczka – ścina białko mleka. U człowieka występuje w okresie niemowlęcym, katalizuje rozkład rozpuszczalnego kazeinianu wapnia do nierozpuszczalnego parakazeinianu – twaróg,
  •  w żoładku nastepnym enzymem trawiącym jest pepsyna – endopeptydaza rozkładająca białko na krótrze odcinki oligopeptydow. Lipaza żołądkowa – przyczynia się do emulgacji tłuszczów i nieznacznie je hydrolizuje. Enzymy żołądkowe najlepsze działanie wykazują przy niskim ph,

Dwunastnica to kolejny etap trawienia treści pokarmowej cześciowo strawionej tu działaja takie enzymy jak: trypsyna,  chymotrypsyna, elastaza, karboksypeptydaza, amylaza trzustkowa, laktaza, sacharaza, maltaza – powoduje rozkład maltazy powstałej z rozkładu skrobi na dwie cząsteczki glukozy, lipazy trzustkowej, deoksyrybonukleazy, rybonukleazy.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *