Stewia kontra cukier i sztuczne słodziki


Stewia to roślina pochodząca z  Paragwaju. Stewia nie tylko dobrze smakuje, lecz także posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Roślina jest bezkaloryczna, a przy tym bogata w substancje odżywcze. Wyśmienicie nadaje się dla cukrzyków i jest stabilna pod względem tolerancji na wysoką temperaturę, dzięki czemu, w przeciwieństwie do sztucznych słodzików, można ją stosować do gotowania i pieczenia. W Azji już jest wspaniałym zamiennikiem cukru, jest o 300 razy słodsza od niego.

Stewia to w pełni naturalny słodzik
– Ma zero kalorii
– Jest słodszy do 300 razy od cukru (sacharozy)
– Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
– Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
– Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
– Może być długo przechowywany
– Stewia nie powoduje próchnicy zębów
– Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
– Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
– Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
– Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
– Stewia może być uprawiana samodzielnie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Stewia kontra cukier i sztuczne słodziki, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *