Witamina C – czy na pewno jest jej tak dużo w najczęściej używanej cytrynie??

Witamina C – (kwas askorbinowy) dzienna dawka dla dorosłego człowieka wynosi 45-90 mg/dobę.  Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu.  Przede wszystkim wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna. Obecność kolagenu, a więc pośrednio witaminy C, ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków i krwawień dziąseł. Dzięki niej zdrowe komórki stają się odporne na zakażenia i uszkodzenia. Witamina C aktywizuje nasz system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy co powoduje skrócony czas infekcji.

Źródła wit. C

Acerola –  zwana również wiśnią z Barbados, jest rekordzistką pod względem zawartości (w 100 g owoców – 1400–2500 mg) wit.

Owoce dzikiej róży– w 100g owocu  zawierają 1000 mg wit.C

Gwajawa–  pochodzi z Meksyku, Brazylii i innych krajów środkowo-amerykańskich (jeden owoc zawiera 145 mg)

Papryka–   czerwona ( 1szt. zawiera 140mg) zielona( 1szt. 95mg)

Cytryna – w 100g owocu zawiera 53mg wit. C

Dużo kwasy askorbinowego występuje również w: winogronie, porzeczkach, koper, pietruszka, pomarańcze, kiwi, melon, truskawki, maliny, ananas, z warzyw: szpinak, brukselka, kapusta, rzepa, cebula, brokuły, szparagi, soja, ziemniaki

Skutki niedoboru  witaminy C:

Szkorbut, trudności  w gojeniu się ran, nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych, powracające infekcje, apatie, zmęczenie, brak apetytu, bule mięśniowe.

 Nie ma problemu z przedawkowaniem, nasz organizm nadwyżkę potrafi wydalić  wraz z moczem.

Similar Posts