Czy warto jeść kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną?
Kasza gryczana posiada 60 proc.krzemu, bardzo łatwo wchłanialnego przez organizm: jest odporna na zepsucie, nie tknie jej żaden robak ani mysz polna. Dodatkowo posiada całe pokłady rutyny, od której zależy stan żył i tętnic. Dzisiejszy przemysł farmaceutyczny docenił grykę i wykorzystuje jej właściwości w produkcji Venerutonu, Rutisolu, Rutinoskorbinu z dodatkiem dzikiej róży. Za to w naszych domach kaszy gryczanej nie uświadczysz.
Kasza jęczmienna posiada substancje regenerujące , dostarcza dużo witaminy B2, zapobiega zajadom, chorobom skórnym, a przede wszystkim klej z jęczmienia regeneruje śluzówkę okostną, czyli nie trzeszczą nam stawy, łokcie i kości w kolanach.
Kasza jaglana przede wszystkim nie uczula, nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Spożywanie kaszy jaglanej zaleca się osobom, które walczą z chorobami nowotworowymi jak również zalecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek.