Stewia kontra cukier i sztuczne słodziki
Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju. Stewia nie tylko dobrze smakuje, lecz także posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Roślina jest bezkaloryczna, a przy tym bogata w substancje odżywcze. Wyśmienicie nadaje się dla cukrzyków i jest stabilna pod względem tolerancji na wysoką temperaturę, dzięki czemu, w przeciwieństwie do sztucznych słodzików, można ją stosować do gotowania i pieczenia. W Azji już jest wspaniałym zamiennikiem cukru, jest o 300 razy słodsza od niego.
Stewia to w pełni naturalny słodzik
– Ma zero kalorii
– Jest słodszy do 300 razy od cukru (sacharozy)
– Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
– Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
– Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
– Może być długo przechowywany
– Stewia nie powoduje próchnicy zębów
– Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
– Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
– Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
– Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
– Stewia może być uprawiana samodzielnie