Sałatka z kurczaka i kiełkami słonecznika.
Przepis wraz z wartościami odżywczymi:
W skład sałatki wchodzi:
– 400g wędzonej piersi z kurczaka- 85g białka, 0g węglowodanów, 6g tłuszczu, 179mg cholesterolu
-200g makaronu razowego – 29,2g białka, 124g węglowodanów, 6,2g tłuszczu, 0g cholesterolu
– 80g kiełków słonecznika- 25g białka, 72g węglowodanów, 25g tłuszczu, 0g cholesterolu
– 200g pomidorów(2szt.) – 2g białka, 4,9g węglowodanów, 0,4g tłuszczu, 0g cholesterolu
– 50g nasion słonecznika- 13,5g białka, 5,7 węglowodanów, 24,7g tłuszczu,
-20g oleju lnianego – 0,9g cholesterolu
– 50g orzechów ziemnych -14,1g białko, 3,8g węglowodanów, 24g tłuszczu
– sos włoski z paczki bez konserwantów
Sposób wykonania:
Wędzoną pierś kroimy w kostkę, pomidora również, gotujemy makaron razowy na półtwardo. Wszystkie produkty wrzucamy do głębokiej miski. Sos włoski mieszamy z dwiema łyżkami przegotowanej wody oraz dwiema łyżkami oleju lnianego. Tak przygotowany sos mieszamy z pozostałymi składnikami i gotowe. Życzymy smacznego.