Przelicznik Kalorii, Kalkulator Kaloryczny, Kalkulator Zapotrzebowania Kalorii, Obliczanie Kalorii Kalkulator, Ile Kalorii Kalkulator?
Odwiedzając naszą stronę, zgadzasz się na naszą politykę prywatności dotyczącą plików cookie, śledzenia statystyk itp.
Jak to się dzieje, że jeden składnik odżywczy może mieć tak ogromny wpływ na nasz organizm? Żeby to zrozumieć, trzeba przyjrzeć się roli chromu w procesach biochemicznych. Chrom jest pierwiastkiem śladowym, którego nasz organizm potrzebuje do wielu zadań, na przykład: do utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi. Chrom „uzupełnia” działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę…
Dieta ketogeniczna, zwana inaczej keto, to plan żywieniowy, który opiera się na wysokiej zawartości tłuszczu, niskiej ilości węglowodanów i średniej ilości białka. Jest to dieta niskowęglowodanowa, która ma na celu przyspieszenie metabolizmu i spalanie tłuszczu. W diecie ketogenicznej jajko ma bardzo ważne miejsce. Jajko to produkt bogaty w witaminy, minerały i białko, które jest niezbędne…
Zielona herbata to popularny preparat używana zwłaszcza przez kobiety przy utracie zbędnych kilogramów, który dodatkowo poprawia regulację poziomu cukru we krwi, wpływa na przemiany w komórkach tłuszczowych, stymuluje utratę wagi i pomaga ją utrzymać. Zielona herbata zawiera cząsteczki chemiczne zwane KATECHINAMI. Katechiny poprawiają metabolizm i obniżają apetyt. Naukowcy zebrali 80 badań i porównali je, wykorzystując…
Nastepnym ważnym składnikiem po węglowodanach i białkach są tłuszcze (lipidy). W diecie człowieka, tłuszcze, spełniają wiele ważnych ról. Najważniejsze jest dostarczanie energii 9 kcal/g. Z tłuszczy pochodzi jej od 20 do 35 %. Nadmierne spożywanie jednak, tak samo jak w przypadku węglowodanów prowadzić może do wielu chorób, takich jak nadwaga czy choroby układu krążenia. Tłuszcze…
Indeks glikemiczny (IG) został stworzony aby opisać dokładniej wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Pierwotnie pojęcie to opracowano, aby pomóc diabetykom w kontroli ich poziomu glukozy, ale może się ono przydać także osobom regularnie uprawiającym sport. IG przyjmuje dla produktów żywnościowych wartości 0-100 i określa szybkość z jaką trawimy dany produkt i przekształcamy go w glukozę w naszym organizmie. Im szybciej…