Przelicznik Kalorii, Kalkulator Kaloryczny, Kalkulator Zapotrzebowania Kalorii, Obliczanie Kalorii Kalkulator, Ile Kalorii Kalkulator?
Odwiedzając naszą stronę, zgadzasz się na naszą politykę prywatności dotyczącą plików cookie, śledzenia statystyk itp.
Węglowodany, czyli inaczej cukry, są podstawowym źródłem naszej energii. Zjadamy je w dużych ilościach, wraz z takimi produktami jak pieczywo, mąka, cukier, czy też w postaci warzyw i owoców. Są nam niezbędne do życia, jednak należy pamiętać o tym, że ich nadmiar prowadzić może do nadwagi i różnego rodzaju zaburzeń. Czym są węglowodany? Węglowodany to…
Indeks glikemiczny (IG) został stworzony aby opisać dokładniej wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Pierwotnie pojęcie to opracowano, aby pomóc diabetykom w kontroli ich poziomu glukozy, ale może się ono przydać także osobom regularnie uprawiającym sport. IG przyjmuje dla produktów żywnościowych wartości 0-100 i określa szybkość z jaką trawimy dany produkt i przekształcamy go w glukozę w naszym organizmie. Im szybciej…
Dieta to podstawa. Jeżeli nie zaczniecie zajmować się problemami odpowiedniego odżywiania, nie będziecie w stanie zbudować pięknego płaskiego brzuszka już nie wspomnę o sześciopaku, którego wszyscy tak bardzo pożądamy. Prawda jest taka : jeżeli chcemy zobaczyć widoczne mięśnie brzucha nasza tkanka tłuszczowa musi wynosić poniżej 10% podstawa to co najmniej 4 razy w tygodniu trening…
Wiekszość z nas spożywa posiłki w pośpiechu . Nie jest to dobre rozwiazanie, gdyż: w jamie ustnej podczas dłuższego przeżówania pokarmu w ślinie znajduje się enzym – ptialina – amylaza ślinowa – trawi wielocukry, sacharozę, skrobię i inne węglowodany, w żołądku natomiast działa – podpuszczka – ścina białko mleka. U człowieka występuje w okresie niemowlęcym, katalizuje rozkład…
Spożycie białka nie tylko dostarcza organizmowi aminokwasów do budowy mięśni, ale również pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu naturalnego testosteronu. Więc jedz białka jaj, drób, wołowinę, ryby – przede wszystkim morskie bo to wspaniałe źródła białka. Uczeni polecają od 2 do 2,5gr. białka na kg. masy ciała np. 90kg mężczyzna powinien spożyć 180 – 250g białka…