Przelicznik Kalorii, Kalkulator Kaloryczny, Kalkulator Zapotrzebowania Kalorii, Obliczanie Kalorii Kalkulator, Ile Kalorii Kalkulator?
Odwiedzając naszą stronę, zgadzasz się na naszą politykę prywatności dotyczącą plików cookie, śledzenia statystyk itp.
Nastepnym ważnym składnikiem po węglowodanach i białkach są tłuszcze (lipidy). W diecie człowieka, tłuszcze, spełniają wiele ważnych ról. Najważniejsze jest dostarczanie energii 9 kcal/g. Z tłuszczy pochodzi jej od 20 do 35 %. Nadmierne spożywanie jednak, tak samo jak w przypadku węglowodanów prowadzić może do wielu chorób, takich jak nadwaga czy choroby układu krążenia. Tłuszcze…
Dieta ketogeniczna, zwana inaczej keto, to plan żywieniowy, który opiera się na wysokiej zawartości tłuszczu, niskiej ilości węglowodanów i średniej ilości białka. Jest to dieta niskowęglowodanowa, która ma na celu przyspieszenie metabolizmu i spalanie tłuszczu. W diecie ketogenicznej jajko ma bardzo ważne miejsce. Jajko to produkt bogaty w witaminy, minerały i białko, które jest niezbędne…
Przepis wraz z wartościami odżywczymi: W skład sałatki wchodzi: – 400g wędzonej piersi z kurczaka- 85g białka, 0g węglowodanów, 6g tłuszczu, 179mg cholesterolu -200g makaronu razowego – 29,2g białka, 124g węglowodanów, 6,2g tłuszczu, 0g cholesterolu – 80g kiełków słonecznika- 25g białka, 72g węglowodanów, 25g tłuszczu, 0g cholesterolu – 200g pomidorów(2szt.) – 2g białka, 4,9g węglowodanów,…
Witamina C – (kwas askorbinowy) dzienna dawka dla dorosłego człowieka wynosi 45-90 mg/dobę. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Przede wszystkim wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna. Obecność kolagenu, a więc pośrednio witaminy C, ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków i krwawień dziąseł. Dzięki niej…
W Polsce bardzo wielu osobom a zwłaszcza tym którzy prowadzą siedzący niezdrowy(zła dieta) tryb życia doskwierają zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta, która w dzisiejszych czasach poprzez nasze…
Indeks glikemiczny (IG) został stworzony aby opisać dokładniej wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Pierwotnie pojęcie to opracowano, aby pomóc diabetykom w kontroli ich poziomu glukozy, ale może się ono przydać także osobom regularnie uprawiającym sport. IG przyjmuje dla produktów żywnościowych wartości 0-100 i określa szybkość z jaką trawimy dany produkt i przekształcamy go w glukozę w naszym organizmie. Im szybciej…