Przelicznik Kalorii, Kalkulator Kaloryczny, Kalkulator Zapotrzebowania Kalorii, Obliczanie Kalorii Kalkulator, Ile Kalorii Kalkulator?
Odwiedzając naszą stronę, zgadzasz się na naszą politykę prywatności dotyczącą plików cookie, śledzenia statystyk itp.
Indeks glikemiczny (IG) został stworzony aby opisać dokładniej wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Pierwotnie pojęcie to opracowano, aby pomóc diabetykom w kontroli ich poziomu glukozy, ale może się ono przydać także osobom regularnie uprawiającym sport. IG przyjmuje dla produktów żywnościowych wartości 0-100 i określa szybkość z jaką trawimy dany produkt i przekształcamy go w glukozę w naszym organizmie. Im szybciej…
Dieta to podstawa. Jeżeli nie zaczniecie zajmować się problemami odpowiedniego odżywiania, nie będziecie w stanie zbudować pięknego płaskiego brzuszka już nie wspomnę o sześciopaku, którego wszyscy tak bardzo pożądamy. Prawda jest taka : jeżeli chcemy zobaczyć widoczne mięśnie brzucha nasza tkanka tłuszczowa musi wynosić poniżej 10% podstawa to co najmniej 4 razy w tygodniu trening…
Wstajesz rano zjadasz 2 plasterki ogórka i plasterek pomidora i myślisz że to wystarczy ?? Niestety jesteś w błędzie. Warzyw należy zjeść w ciągu dnia przynajmniej 0,5 kg. Warzywa są źródłem witamin A, C, E oraz kwasu foliowego, składników mineralnych zwłaszcza potasu i sodu. Licza się zarówno te świeże jak i gotowane, mrożone, kwaszone, marynowane,…
Jak to się dzieje, że jeden składnik odżywczy może mieć tak ogromny wpływ na nasz organizm? Żeby to zrozumieć, trzeba przyjrzeć się roli chromu w procesach biochemicznych. Chrom jest pierwiastkiem śladowym, którego nasz organizm potrzebuje do wielu zadań, na przykład: do utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi. Chrom „uzupełnia” działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę…
W Polsce bardzo wielu osobom a zwłaszcza tym którzy prowadzą siedzący niezdrowy(zła dieta) tryb życia doskwierają zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta, która w dzisiejszych czasach poprzez nasze…
Węglowodany, czyli inaczej cukry, są podstawowym źródłem naszej energii. Zjadamy je w dużych ilościach, wraz z takimi produktami jak pieczywo, mąka, cukier, czy też w postaci warzyw i owoców. Są nam niezbędne do życia, jednak należy pamiętać o tym, że ich nadmiar prowadzić może do nadwagi i różnego rodzaju zaburzeń. Czym są węglowodany? Węglowodany to…