Sok z buraka ćwikłowego – czerwonego zrobi wiele dobrego – dozwolony doping

Sok buraczany już od dawna uważany był za coś fajnego, jedni mówili, że poprawia ukrwienie, zawiera wiele witamin, jest bardzo wartościowy zdrowotnie. Ludzie starsi mieli dużo racji. Dziś znamy jego działanie  np. zawiera związki zwane nitratami  powodującymi rozszerzenie ścian naczyń krwionośnych, co powoduje szybsze ukrwienie i odżywienie naszych mięśni.

Doświadczenia wykazały, że zwiększa on o około 16% wytrzymałość człowieka, pozwalając mu być odpowiednio dłuższej aktywnym fizycznie i wytrzymywać większe obciążenia. Przyczyniają się do tego sole istniejące w buraku ćwikłowym, które obniżają procesy utleniające w organizmie, zwiększając tym samym zdolność oszczędnego wydatkowania energii.

Wyniki badań, które wskazywały, że sok z buraka ćwikłowego ma zdolność regulowania ciśnienia krwi. Grupa uczonych z Rosji udowodniła, że nawet jednorazowe wypicie soku powoduje, po godzinie od wypicia napoju, wyraźne obniżenie ciśnienia krwi. Po 3-4 godzinach obniżenie ciśnienia osiąga swój szczyt i trwa około 24 godziny.

Burak jest bardzo popularnym warzywem korzeniowym  oto kilka pozytywnych i znaczących właściwości :

W itaminy z grupy B, wit. C, wit. PP, karoten,jest w nim dużo magnezu, potasu, sodu, zawiera wiele  makro i mikroelementów
kwas foliowy– jest m. in odpowiedzialna za dobre samopoczucie – bierze udział w produkcji „hormonów szczęścia”

antocyjany– odpowiedzialne za kolor czerwony, związki zwalczające wolne rodniki- antynowotworowe działanie

-Betaina– jest to aminokwas działający kojąco na wątrobę

odkwaszanie organizmu – Ze względu na swój skład chemiczny, buraki są silnie zasadotwórcze

KREW

Burak wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego, przyspiesza produkcję czerwonych krwinek. Poprawia również krążenie krwi, udrażnia żyły, a tym samym zapobiega powstawaniu zakrzepów. Zwiększa ilość krwinek czerwonych zawierających hemoglobinę, poprawia morfologię – ogólny stan krwi.

Similar Posts