Enzymy – jakie znaczenie w diecie? mało kto zastanawia się nad tym !
Wiekszość z nas spożywa posiłki w pośpiechu . Nie jest to dobre rozwiazanie, gdyż:
- w jamie ustnej podczas dłuższego przeżówania pokarmu w ślinie znajduje się enzym – ptialina – amylaza ślinowa – trawi wielocukry, sacharozę, skrobię i inne węglowodany,
- w żołądku natomiast działa – podpuszczka – ścina białko mleka. U człowieka występuje w okresie niemowlęcym, katalizuje rozkład rozpuszczalnego kazeinianu wapnia do nierozpuszczalnego parakazeinianu – twaróg,
- w żoładku nastepnym enzymem trawiącym jest pepsyna – endopeptydaza rozkładająca białko na krótrze odcinki oligopeptydow. Lipaza żołądkowa – przyczynia się do emulgacji tłuszczów i nieznacznie je hydrolizuje. Enzymy żołądkowe najlepsze działanie wykazują przy niskim ph,
Dwunastnica to kolejny etap trawienia treści pokarmowej cześciowo strawionej tu działaja takie enzymy jak: trypsyna, chymotrypsyna, elastaza, karboksypeptydaza, amylaza trzustkowa, laktaza, sacharaza, maltaza – powoduje rozkład maltazy powstałej z rozkładu skrobi na dwie cząsteczki glukozy, lipazy trzustkowej, deoksyrybonukleazy, rybonukleazy.