Przelicznik Kalorii, Kalkulator Kaloryczny, Kalkulator Zapotrzebowania Kalorii, Obliczanie Kalorii Kalkulator, Ile Kalorii Kalkulator?
Odwiedzając naszą stronę, zgadzasz się na naszą politykę prywatności dotyczącą plików cookie, śledzenia statystyk itp.
TABATA – czterominutowy trening interwałowy , w równomierny sposób angażuje jak najwięcej mięśni naszego ciała. Dzięki temu „podkręca” metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ćwiczenia wykonywane 2 lub 3 razy w tygodniu w szybkim czasie pozwalają osiągnąć szczytową formę. Celem treningu jest poprawa zarówno wydolności aerobowej a co za tym idzie – zwiększenie wytrzymałości i…
Spożycie białka nie tylko dostarcza organizmowi aminokwasów do budowy mięśni, ale również pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu naturalnego testosteronu. Więc jedz białka jaj, drób, wołowinę, ryby – przede wszystkim morskie bo to wspaniałe źródła białka. Uczeni polecają od 2 do 2,5gr. białka na kg. masy ciała np. 90kg mężczyzna powinien spożyć 180 – 250g białka…
Węglowodany, czyli inaczej cukry, są podstawowym źródłem naszej energii. Zjadamy je w dużych ilościach, wraz z takimi produktami jak pieczywo, mąka, cukier, czy też w postaci warzyw i owoców. Są nam niezbędne do życia, jednak należy pamiętać o tym, że ich nadmiar prowadzić może do nadwagi i różnego rodzaju zaburzeń. Czym są węglowodany? Węglowodany to…
Wstajesz rano zjadasz 2 plasterki ogórka i plasterek pomidora i myślisz że to wystarczy ?? Niestety jesteś w błędzie. Warzyw należy zjeść w ciągu dnia przynajmniej 0,5 kg. Warzywa są źródłem witamin A, C, E oraz kwasu foliowego, składników mineralnych zwłaszcza potasu i sodu. Licza się zarówno te świeże jak i gotowane, mrożone, kwaszone, marynowane,…
Nie bójmy się tłuszczu, wiele osób źle go postrzega, a tak naprawdę organizm któremu nie dostarczymy tłuszczu zaczyna źle funkcjonować. Wiele badań pokazuje iż lepiej zrezygnować z węglowodanów prostych( słodyczy) na rzecz tłuszczy roślinnych. Zacznę od złego. Tłuszcze TRANS nienasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się bardzo niekorzystnym wpływem na stan naszego zdrowia. Powstają w procesach utwardzania…
Nastepnym ważnym składnikiem po węglowodanach i białkach są tłuszcze (lipidy). W diecie człowieka, tłuszcze, spełniają wiele ważnych ról. Najważniejsze jest dostarczanie energii 9 kcal/g. Z tłuszczy pochodzi jej od 20 do 35 %. Nadmierne spożywanie jednak, tak samo jak w przypadku węglowodanów prowadzić może do wielu chorób, takich jak nadwaga czy choroby układu krążenia. Tłuszcze…