Przelicznik Kalorii, Kalkulator Kaloryczny, Kalkulator Zapotrzebowania Kalorii, Obliczanie Kalorii Kalkulator, Ile Kalorii Kalkulator?
Odwiedzając naszą stronę, zgadzasz się na naszą politykę prywatności dotyczącą plików cookie, śledzenia statystyk itp.
Wstajesz rano zjadasz 2 plasterki ogórka i plasterek pomidora i myślisz że to wystarczy ?? Niestety jesteś w błędzie. Warzyw należy zjeść w ciągu dnia przynajmniej 0,5 kg. Warzywa są źródłem witamin A, C, E oraz kwasu foliowego, składników mineralnych zwłaszcza potasu i sodu. Licza się zarówno te świeże jak i gotowane, mrożone, kwaszone, marynowane,…
Jak to się dzieje, że jeden składnik odżywczy może mieć tak ogromny wpływ na nasz organizm? Żeby to zrozumieć, trzeba przyjrzeć się roli chromu w procesach biochemicznych. Chrom jest pierwiastkiem śladowym, którego nasz organizm potrzebuje do wielu zadań, na przykład: do utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi. Chrom „uzupełnia” działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę…
Dieta ketogeniczna, zwana inaczej keto, to plan żywieniowy, który opiera się na wysokiej zawartości tłuszczu, niskiej ilości węglowodanów i średniej ilości białka. Jest to dieta niskowęglowodanowa, która ma na celu przyspieszenie metabolizmu i spalanie tłuszczu. W diecie ketogenicznej jajko ma bardzo ważne miejsce. Jajko to produkt bogaty w witaminy, minerały i białko, które jest niezbędne…
Indeks glikemiczny (IG) został stworzony aby opisać dokładniej wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Pierwotnie pojęcie to opracowano, aby pomóc diabetykom w kontroli ich poziomu glukozy, ale może się ono przydać także osobom regularnie uprawiającym sport. IG przyjmuje dla produktów żywnościowych wartości 0-100 i określa szybkość z jaką trawimy dany produkt i przekształcamy go w glukozę w naszym organizmie. Im szybciej…
Wiekszość z nas spożywa posiłki w pośpiechu . Nie jest to dobre rozwiazanie, gdyż: w jamie ustnej podczas dłuższego przeżówania pokarmu w ślinie znajduje się enzym – ptialina – amylaza ślinowa – trawi wielocukry, sacharozę, skrobię i inne węglowodany, w żołądku natomiast działa – podpuszczka – ścina białko mleka. U człowieka występuje w okresie niemowlęcym, katalizuje rozkład…