Tłuszcz – o dziwo bardzo ważny składnik naszej diety.
Nastepnym ważnym składnikiem po węglowodanach i białkach są tłuszcze (lipidy). W diecie człowieka, tłuszcze, spełniają wiele ważnych ról. Najważniejsze jest dostarczanie energii 9 kcal/g. Z tłuszczy pochodzi jej od 20 do 35 %. Nadmierne spożywanie jednak, tak samo jak w przypadku węglowodanów prowadzić może do wielu chorób, takich jak nadwaga czy choroby układu krążenia.
Tłuszcze podzielić możemy na nasycona i nienasycone a także na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nasycone podnoszą poziom cholesterolu we krwi,a także sprzyjają krzepliwości krwi, co powodować może miażdżycę tętnic. Pochodzą one z czerwonego mięsa, kiełbas, żółtek jaj, smalcu, masła czy śmietany, znaleźć je można również w słodyczach. Spożywać należy je z umiarem a wrecz unikać. Tłuszcze nienasycone natomiast obniżają poziom cholesterolu, co sprzyja mniejszym występowania chorób naczyniowych. Niezbędne są, jeżeli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Znaleźć je możemy w rybach, olejach roślinnych, orzechach, owocach czy warzywach. Jak mówią zalecenia ( Światowej Organizacji Zdrowia) dzienna dawka spożywania tłuszczy nie powinna przekraczać 20 gram, a przeważnie zjadamy ich dziennie o wiele więcej. Nie łatwo się jednak ich pozbyć z diety ponieważ często to one, poprawiają nam smak potraw. W tłuszczach rozpuszczalne są witaminy takie jak A, E, D i K, stąd też ważna jest ich rola, ponieważ bez nich nie mogłyby one zostać przyswojone. Niespalony tłuszcz, odkładający się na różnych częściach ciała, potrafią zepsuć sylwetkę.