Witamina C – czy na pewno jest jej tak dużo w najczęściej używanej cytrynie??
Witamina C – (kwas askorbinowy) dzienna dawka dla dorosłego człowieka wynosi 45-90 mg/dobę. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Przede wszystkim wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna. Obecność kolagenu, a więc pośrednio witaminy C, ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków i krwawień dziąseł. Dzięki niej zdrowe komórki stają się odporne na zakażenia i uszkodzenia. Witamina C aktywizuje nasz system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy co powoduje skrócony czas infekcji.
Źródła wit. C
– Acerola – zwana również wiśnią z Barbados, jest rekordzistką pod względem zawartości (w 100 g owoców – 1400–2500 mg) wit.
– Owoce dzikiej róży– w 100g owocu zawierają 1000 mg wit.C
– Gwajawa– pochodzi z Meksyku, Brazylii i innych krajów środkowo-amerykańskich (jeden owoc zawiera 145 mg)
– Papryka– czerwona ( 1szt. zawiera 140mg) zielona( 1szt. 95mg)
– Cytryna – w 100g owocu zawiera 53mg wit. C
Dużo kwasy askorbinowego występuje również w: winogronie, porzeczkach, koper, pietruszka, pomarańcze, kiwi, melon, truskawki, maliny, ananas, z warzyw: szpinak, brukselka, kapusta, rzepa, cebula, brokuły, szparagi, soja, ziemniaki
Skutki niedoboru witaminy C:
Szkorbut, trudności w gojeniu się ran, nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych, powracające infekcje, apatie, zmęczenie, brak apetytu, bule mięśniowe.
Nie ma problemu z przedawkowaniem, nasz organizm nadwyżkę potrafi wydalić wraz z moczem.